Evaluatie Stagefonds Zorg: betere maar niet meer stageplekken

Samen met Berenschot heeft I&O Research de Subsidieregeling Stageplaatsen Zorg II 2016-2019 (ook wel Stagefonds Zorg genoemd) geëvalueerd. De uitkomsten van deze evaluatie zijn van belang voor de aanpak van de arbeidsmarkttekorten in de zorg. Eind januari 2021 bood minister Van Ark ons eindrapport aan de Tweede Kamer aan.
01 juni 2021 | Rachel Beerepoot & Leon Heuzels | #evaluatie #onderwijs #zorg

In ons evaluatieonderzoek keken we naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van de subsidieregeling. De toekomstverkenning was erop gericht in het betrokken onderwijs- en zorgveld mogelijke aanpassingen van de regeling te toetsen. Het betrof hier aanpassingen die de werking van de regeling mogelijk verbeteren. Bijvoorbeeld de reikwijdte van de regeling en de procesmatige invulling van de subsidieregeling.

Betere kwaliteit stageplekken, netto-effectiviteit regeling onduidelijk

Ons rapport bevat een aantal conclusies over de werking van de subsidieregeling in de afgelopen jaren. Bijvoorbeeld dat er niet meer stageplekken zijn gerealiseerd, maar dat de kwaliteit ervan wel is toegenomen. Een andere conclusie: de netto-effectiviteit van de regeling is onduidelijk.

Aanbevelingen voor nieuwe regeling

Op basis van het terugblikken met zorg- en onderwijsinstellingen door middel van een online vragenlijst en onze gesprekken met stakeholders over de toekomst van de regeling, hebben we de volgende twee hoofdaanbevelingen geformuleerd:

  • Vergroot de prikkelwerking van de regeling.
  • Stimuleer vanuit de regeling meerjarenafspraken en financiering van stageplekken.

De minister heeft de Kamer toegezegd onze aanbevelingen te betrekken bij de vormgeving van een nieuwe regeling, daar de huidige door ons geëvalueerde subsidieregeling per 1 augustus 2021 vervalt.

Rapport

Download hier het hele rapport.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Rachel Beerepoot

Senior onderzoeksadviseur

afbeelding

Leon Heuzels

Onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.