Elise van der Mark brengt meer kwalitatieve slagkracht bij I&O Research

I&O Research is – met de komst van Dr. Elise van der Mark (39) – een ervaren kwalitatief onderzoeker rijker. Elise zal I&O vooral versterken op het vlak van participatief onderzoek met burgers, beleidsmakers en professionals.
14 februari 2022 | Elise van der Mark & Mireille Koomen | #nieuws
Elise van der Mark brengt meer kwalitatieve slagkracht bij I&O Research

Per 15 januari 2022 is I&O Research een ervaren kwalitatief onderzoeker rijker met de komst van Dr. Elise van der Mark (39). Elise zal zich richten op het uitbreiden en verdiepen van het kwalitatieve aanbod van I&O, mede vanuit haar specialisatie in participatief onderzoek met burgers, beleidsmakers en professionals.
De afgelopen jaren is de kwalitatieve afdeling van I&O Research zowel inhoudelijk, methodisch als qua menskracht verder versterkt en geprofessionaliseerd. Met Elise geven we ons kwalitatief onderzoek niet alleen meer slagkracht, maar ook inhoudelijke verdieping

Expertise

Elise maakt een stap van het Athena Instituut aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) naar I&O Research. Aan de VU voerde Elise haar 4-jarige promotieonderzoek uit naar participatieve transformatieprocessen op het gebied van welzijn met ouders van gehandicapte kinderen. Als postdoctoraal onderzoeker vergrootte ze haar expertise op het gebied van participatie en co-creatie door middel van kwalitatieve onderzoeken in binnen- en buitenland en het geven van onderwijs. Ze hield ze zich onder andere bezig met onderzoek naar innovatie binnen de Nederlandse Jeugdbescherming, het programma Geweld Hoort Nergens Thuis van het Ministerie van VWS, en van water & sanitatie beheer in sloppenwijken in Zuid Afrika. Vóór haar tijd bij de VU werkte Elise als projectmanager bij verschillende NGO’s in binnen- en buitenland.

Wat vind jij belangrijk in je werk?

“Ik kan me geen baan voorstellen waarin ik géén positieve bijdrage lever aan het sociaal-maatschappelijke welzijn van anderen. Mijn hele werkende leven heb ik zowel als projectmanager als onderzoeker gewerkt aan projecten met maatschappelijk belang. Daarnaast vind ik het mijn taak, als kwalitatief onderzoeker 2.0 zeg ik wel eens, om de mens en haar behoeften leidend te laten zijn in de vormgeving en uitvoering van onderzoek. Participatief onderzoek en processen van co-creatie vind ik hierin heel interessant”.

Wat hoop je te vinden en te brengen bij I&O Research?

“Ik kijk erg uit naar de zeer diverse thematiek van de onderzoeken bij I&O. Ik hoop veel te leren over de verschillende maatschappelijke uitdagingen waar Nederland voor staat. En dan via relevant onderzoek een bijdrage leveren aan de oplossingen. Ik ben echt overtuigd van de kracht en het belang van onderzoek voor sociaal-maatschappelijke interventies, programma’s en beleid. Afgelopen jaren staat het aanzien van onderzoek echter wel onder druk. Ik denk dat de traditionele vorm van onderzoek, van probleemstelling via data verzameling naar bevindingen via geijkte methoden door professionele onderzoekers, niet voor elk onderwerp de juiste keuze is. Ik hoop hier binnen I&O ruimte en draagvlak voor te vinden. Innovatieve methoden, gebruikmakend van kunst of techniek, zijn bijvoorbeeld veelbelovend. Maar ook zeker het vraagstuk rondom consultatie versus participatie in onderzoek vind ik relevant. Co-creatieve processen waarbij burgers, beleidsmakers en/of professionals co-onderzoeker zijn, verdienen wat mij betreft veel meer aandacht. Hoe dit echter vorm te geven binnen overheid en non-profit zonder te vervallen in ‘nep-participatie’ ofwel tokenisme, is een uitdagend vraagstuk waar ik graag de komende jaren mijn tanden in zet bij I&O Research”.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Elise van der Mark

Onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.