Economische verwachtingen sterk verbeterd sinds januari

Nederlanders zijn sinds januari veel optimistischer geworden over de Nederlandse economie. Ook is er meer optimisme over de toekomst van de economie. Dit geldt in mindere mate voor Nederlanders die zich niet willen laten vaccineren. Dit blijkt uit periodiek onderzoek in het I&O Research Panel. De laatste meting vond tussen 9 en 12 juli plaats.
23 juli 2021 | Melle Conradie & Milan Driessen | #corona #coronacrisis #detailhandel #economie

Meerderheid content met huidige economie

Ruim de helft van de Nederlanders (55%) beoordeelt onze economie als (zeer) goed. Dit is het hoogste percentage sinds het begin van de coronacrisis. Een op de tien Nederlanders (10%) ervaart de huidige situatie als (zeer) slecht. De tevredenheid over de economie is ten opzichte van januari behoorlijk toegenomen. Destijds was 23 procent tevreden over de Nederlandse economie.

Ontwikkelingen coronacrisis duidelijk zichtbaar

Het verloop van de crisis is duidelijk zichtbaar in de periodieke metingen. Tussen maart en mei 2020 (rond de start van de crisis) slonk het deel dat positief over de economie is van 74 procent tot 19 procent. In mei 2020 beoordeelden Nederlanders de economie vaker als slecht dan goed. In de loop van het jaar werden Nederlanders mondjesmaat steeds positiever, maar tussen november 2020 en januari 2021 (rond de tweede lockdown) is een dip zichtbaar.

N.B. Eind maart 2020 was de vraagstelling “Als u kijkt naar de afgelopen 12 maanden, hoe zou u dan de Nederlandse economie beoordelen?

Flexwerkers minder vaak tevreden over economie

Het oordeel over de Nederlandse economie hangt ook af van het dienstverband dat men heeft. Nederlanders met een flexibel contract zijn minder vaak tevreden over de Nederlandse economie dan de gemiddelde Nederlander.

Optimisme over toekomst van de economie sterk gestegen

Over het eerste kwartaal van 2021 berekende het CBS een economische krimp van 0,5 procent. Voor de komende 12 maanden verwacht 59 procent van de Nederlanders een verbetering van de economie. Per saldo is men meer te spreken over de toekomst van de economie dan in januari van dit jaar. Destijds voorzag 34 procent een verslechtering en 44 procent een verbetering in de komende 12 maanden (positief saldo van 10%). Inmiddels is dat positieve saldo toegenomen tot 47 procent: 59 procent verwacht verbetering en 12 procent verslechtering. Het (verder) openen van verschillende sectoren, zoals de horeca en detailhandel en de toegenomen vaccinatiegraad als uitweg uit de crisis hebben hier mogelijk mee te maken.

De bereidheid je te laten vaccineren hangt sterk samen met het beeld dat Nederlanders hebben over de Nederlandse economie. Van de Nederlanders die ten minste eenmaal zijn gevaccineerd verwacht 66 procent dat de economie zal verbeteren, onder de niet-gevaccineerde Nederlanders is dat 30 procent. Vooral degenen die helemaal niet gevaccineerd wíllen worden, zijn vaker pessimistisch.

Lees meer over corona en de economie in het volledige rapport

Download hier het volledige rapport.

Onderzoeksverantwoording

Dit onderzoek vond plaats van vrijdag 9 tot maandag 12 juli 2021. Er werkten in totaal 2.129 Nederlanders van 18 jaar of ouder mee aan dit onderzoek. Het grootste deel hiervan (n=1.988) is afkomstig uit het I&O Research Panel en 141 respondenten vulden de vragenlijst in via het panel van PanelClix. De vragen over economie zijn in de laatste peiling aan 1.120 Nederlanders gesteld. In dit artikel wordt vergeleken met eerdere peilingen. Daaraan deden telkens tussen de 2.053 en 3.338 Nederlanders mee.
De onderzoeksresultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, regio, opleidingsniveau en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 (de eerdere metingen tot en met januari 2021 zijn gewogen op het stemgedrag van TK2017). De weging is uitgevoerd conform de richtlijnen van de Gouden Standaard (CBS). Hiermee is de steekproef representatief voor de kiesgerechtigde Nederlandse inwoners (18+), voor wat betreft deze achtergrondkenmerken.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Melle Conradie

Senior onderzoeker

afbeelding

Milan Driessen

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.