Economie gemeente Kampen in de lift

Het aantal bedrijfsvestigingen is in Kampen in 2017-2018 met 3,9 procent gegroeid. De werkgelegenheid steeg in dezelfde periode met 4,5 procent. De werkgelegenheidsgroei is hiermee hoger dan in de Provincie Overijssel (2,4 procent groei) en Nederland (2,2 procent groei). Dit blijkt uit de Economische Monitor die I&O Research in opdracht van de gemeente Kampen heeft uitgevoerd.
12 december 2019 | Melle Conradie
Economie gemeente Kampen in de lift

Detailhandel grootste werkgever

De bedrijven en instellingen in Kampen leveren 22.577 arbeidsplaatsen in 2018. De grootste werkgevers zijn groot- en detailhandel, zorg & welzijn en de industriële sector. In verhouding tot de provincie Overijssel en Nederland zijn vooral de agrarische sector, de bouw en de groot- & detailhandel vertegenwoordigd. Sectoren in Kampen met een hoge toegevoegde waarde (het verschil tussen omzet en het aan-/inkoopbedrag), zijn de groot- & detailhandel, de financiële & zakelijke diensten en industrie & nutsvoorzieningen. In de sector financiële & zakelijke diensten is de toegevoegde waarde per arbeidsplaats het grootst.

Bron: LISA

Relatief jonge bevolking

Kampen heeft in 2019 53.787 inwoners, ruim 500 meer dan een jaar geleden. Tussen 2013-2019 nam het aantal inwoners met ruim 5 procent toe. Dit is een sterkere groei dan in Overijssel. Kampen kent een relatief jonge bevolking en heeft meer dan Nederland en Overijssel te maken met groene druk (de omvang van de groep 0-19-jarigen ten opzichte van het aantal 20-64-jarigen). Net als in Nederland neemt de vergrijzing toe.

Tabel 1.
Groene en grijze druk Kampen, Regio Zwolle, Overijssel en Nederland (1 januari 2013-2019).

Bron: CBS

De Kampense beroepsbevolking bestaat uit ongeveer 29.000 inwoners en is relatief jong. De werkloosheid (peildatum februari 2019) is 3,4 procent en daarmee vergelijkbaar met het landelijk percentage (3,8%).

Werkgelegenheid toerisme vooral in horeca

Twee op de drie werknemers (67%) in het toerisme in Kampen werkt in de horeca. Hiermee is de horeca meer vertegenwoordigd in de toeristische werkgelegenheid ten opzichte van de regio Zwolle en Overijssel. In Kampen is 5 procent van de werkgelegenheid in de toeristische sector op het gebied van logiesverstrekking. Dit is minder dan in de provincie Overijssel (11 %). Het afgelopen jaar is de werkgelegenheid in het toerisme met 3 procent gestegen.

Inzicht in de economie in uw gemeente?

Dit artikel biedt enkele inzichten uit de Economische Monitor Kampen. I&O Research heeft voor dit onderzoek diverse gegevens uit bestaande bronnen verzameld (o.a. LISA, CBS en DUO), geanalyseerd en samengevat. Het bij elkaar brengen van de verschillende informatie geeft een compleet beeld van de huidige stand van de economie en maakt het mogelijk om ontwikkelingen in beeld te brengen. Benieuwd naar de economie van uw gemeente? Neem gerust contact met ons op via onderstaande contactgegevens.

EEIKAMP19

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Melle Conradie

Senior onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.