Drie kwart Nederlanders kent grootste vleesproducenten niet

In opdracht van Milieudefensie voerde I&O Research onderzoek uit naar de kennis en mening van Nederlanders over de klimaatgevolgen van de Nederlandse vlees- en zuivelindustrie. Nederland behoort tot de internationale top van de vlees- en zuivelindustrie. Het grootste zuivelconcern FrieslandCampina is landelijk bekend, maar de grootste vleesproducenten Vion en VanDrieGroup zijn dat niet. Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat vlees en zuivelbedrijven moeten verduurzamen. Dit blijkt uit een landelijk representatief onderzoek van I&O Research, in opdracht van Milieudefensie.
04 februari 2021 | Milan Driessen & Peter Kanne | #bedrijven #duurzaamheid #energie #klimaat

In opdracht van Milieudefensie voerde I&O Research onderzoek uit naar de kennis en mening van Nederlanders over de klimaatgevolgen van de Nederlandse vlees- en zuivelindustrie.

Dit onderzoek vond plaats van dinsdag 12 tot vrijdag 15 januari 2021 onder een representatieve steekproef van 1.030 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Grootste deel bevolking kent grootste Nederlandse vleesproducenten niet

Van de drie grote vlees- en zuivelbedrijven VanDrie Group, Vion en FrieslandCampina is de laatste het bekendst: 95 procent zegt dit zuivelbedrijf te kennen. Vion is bij 21 procent bekend en VanDrie Group bij 8 procent. De bedrijven KLM (99%), Shell (98%) en Tata Steel Nederland (84%) zijn een stuk bekender.

We vroegen Nederlanders aan te geven hoeveel zij denken dat deze bedrijven – mits ze deze kennen – bijdragen aan klimaatverandering. Nederlanders denken dat KLM, Shell en Tata Steel bijdragen aan klimaatverandering. FrieslandCampina draagt volgens Nederlanders minder bij aan klimaatverandering.

Zes op tien Nederlanders: overheid mag vleesindustrie dwingen tot verduurzaming

We legden deelnemers de volgende informatie voor over de internationale toppositie van Nederland in vlees en zuivel. Vervolgens vroegen we hen naar hun mening over een aantal stellingen.

Nederland draait mee in de internationale top van de vlees- en zuivelindustrie met multinationals als FrieslandCampina (zuivel), Vion en VanDrie Group (vlees). Veel van de producten van deze multinationals gaan naar het buitenland.

Zeven op tien Nederlanders (69%) vinden dat vlees- en zuivelbedrijven de uitstoot van broeikasgassen in hun productieketen moeten terugbrengen. Mochten deze bedrijven te weinig doen om hun uitstoot te verminderen, dan moet de overheid ze hiertoe dwingen door wetten te maken, aldus een ruime meerderheid van de Nederlanders (62% van allen).
PvdD-, GL-, D66-, PvdA-, VVD-, CDA-, CU- en SP-kiezers zijn het hier in meerderheid mee eens.
PVV- en FvD-kiezers zijn meer verdeeld over strenger overheidsoptreden. 

Vlees- en zuivelbedrijven medeverantwoordelijk gehouden voor gevolgen veevoerproductie

Ruim vier op tien Nederlanders houden Nederlandse vlees- en zuivelbedrijven medeverantwoordelijk voor de gevolgen van de veevoerproductie in het buitenland (44%), zoals het aanjagen van ontbossing in Brazilië. Kiezers van PvdA, D66, GL en PvdD zijn het hier vaker dan gemiddeld mee eens.
Bij de achterbannen van VVD, CDA, CU en SP is een flinke minderheid het ermee eens (34-42%); een kleiner deel is het hiermee oneens (21-11%).

Verantwoording

I&O Research voerde een landelijk representatief onderzoek uit onder 1.030 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het onderzoek vond plaats van dinsdag 12 januari tot vrijdag 15 januari 2021.

Weging en marges

De onderzoeksresultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, regio, opleidingsniveau en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017. De weging is uitgevoerd conform de richtlijnen van de Gouden Standaard. Hiermee is de steekproef representatief voor de kiesgerechtigde Nederlandse inwoners (18+), voor wat betreft deze achtergrondkenmerken. Bij onderzoek is er sprake van een betrouwbaarheidsinterval en onnauwkeurigheidsmarges. In dit onderzoek gaan we uit van een betrouwbaarheid van 95 procent. Bij een steekproef van n=1.000 en een uitkomst van 50 procent is er sprake van een foutmarge van plus of min 3,1 procent.

Het gehele rapport

Download hier het gehele rapport in pdf.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Milan Driessen

Onderzoeker

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.