Diepzeemijnbouw onbekend en onbemind

In tegenstelling tot andere landen heeft Nederland nog niet bepaald of diepzeemijnbouw (het delven van mineralen en metalen op de zeebodem) wordt toegestaan. Voorstanders stellen dat diepzeemijnbouw nodig is voor de energietransitie, terwijl tegenstanders wijzen op de mogelijke schadelijke gevolgen voor het leven in de oceaan. Nederlandse burgers zijn doorgaans onbekend met het fenomeen. De meesten zijn voor een verbod waarbij velen aangeven dat meer onderzoek nodig is naar de gevolgen. Zo blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O in opdracht van Greenpeace.
05 juni 2024 | Nicole Nibbering & Asher van der Schelde

Diepzeemijnbouw is het delven van mineralen en metalen op de bodem. Deze mineralen worden gedolven zodat er batterijen voor telefoons, auto’s en andere elektrische apparaten van kunnen worden gemaakt. Volgens bedrijven die willen beginnen met diepzeemijnbouw is deze praktijk daarom nodig voor de energietransitie om klimaatverandering tegen te gaan.

Marinewetenschappers waarschuwen dat diepzeemijnbouw de biodiversiteit op de bodem van de oceanen kan verstoren en zodoende vergaande schadelijke gevolgen kan hebben. Ook wordt op de zeebodem CO2 opgeslagen waardoor diepzeemijnbouw klimaatverandering mogelijk kan verergeren. Kortom, er zijn argumenten voor- en tegen. Op dit moment is diepzeemijnbouw nog verboden. Binnenkort moeten landen, waaronder Nederland, gaan bepalen of diepzeemijnbouw kan worden toegestaan.

In het kader hiervan vroeg Greenpeace Ipsos I&O een opinieonderzoek uit te voeren over dit thema.

Diepzeemijnbouw voor velen onbekend

Diepzeemijnbouw blijkt een nog onbekende activiteit te zijn voor Nederlanders: 11 procent van hen zegt echt te weten wat diepzeemijnbouw inhoudt. Geholpen met een definitie – Diepzeemijnbouw is het delven van mineralen en metalen op de bodem van de oceaan – zeggen vervolgens zes op de tien Nederlanders (58%) dat zij tegen diepzeemijnbouw zijn. Een relatief kleine groep is voorstander (14%) terwijl eenzelfde aandeel neutraal is (16%) of het niet zegt te weten (12%). Degenen die eerder aangaven te weten wat diepzeemijnbouw is zijn vaker voor (33% voor, 47% tegen) zijn vaker voorstander dan gemiddeld.

Nederlanders pleiten voor meer onderzoek

Als bedrijven kunnen aantonen dat zij geen of beperkte schade aanrichten, dan wil een kwart (26%) van de Nederlanders diepzeemijnbouw wel toestaan. De grootste groep vindt echter dat we een verbod moeten instellen tot we meer weten over de gevolgen (44%) of dat we het altijd moeten verbieden (17%).

Nederlanders vinden vooral het verstoren van de leefwereld van diersoorten in de diepzee (76%) een overtuigend argument tegen diepzeemijnbouw. Twee op de drie Nederlanders zeggen dan ook dat het heel belangrijk is dat leven in zee wordt beschermd.

Onderzoeksverantwoording

Dit onderzoek vond plaats van vrijdagmiddag 22 tot maandagochtend 25 maart 2024. In totaal werkten 1.070 Nederlanders van 18 jaar of ouder mee aan dit onderzoek.

Dit onderzoek voerde Ipsos I&O uit in opdracht van Greenpeace.

Weging en marges

Afwijkingen tussen de samenstelling van de steekproef en de samenstelling van de Nederlandse stemgerechtigde bevolking op de kenmerken leeftijd, geslacht, opleiding en regio zijn door middel van een weging gecorrigeerd. Uitkomsten zijn daarmee representatief voor Nederlanders vanaf 18 jaar op deze kenmerken.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Nicole Nibbering

Onderzoeker

afbeelding

Asher van der Schelde

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.