Diepzeemijnbouw onbekend en onbemind
Diepzeemijnbouw is het delven van mineralen en metalen op de bodem. Deze mineralen worden gedolven zodat er batterijen voor telefoons, auto’s en andere elektrische apparaten van kunnen worden gemaakt. Volgens bedrijven die willen beginnen met diepzeemijnbouw is deze praktijk daarom nodig voor de energietransitie om klimaatverandering tegen te gaan.
Marinewetenschappers waarschuwen dat diepzeemijnbouw de biodiversiteit op de bodem van de oceanen kan verstoren en zodoende vergaande schadelijke gevolgen kan hebben. Ook wordt op de zeebodem CO2 opgeslagen waardoor diepzeemijnbouw klimaatverandering mogelijk kan verergeren. Kortom, er zijn argumenten voor- en tegen. Op dit moment is diepzeemijnbouw nog verboden. Binnenkort moeten landen, waaronder Nederland, gaan bepalen of diepzeemijnbouw kan worden toegestaan.
In het kader hiervan vroeg Greenpeace Ipsos I&O een opinieonderzoek uit te voeren over dit thema.
Diepzeemijnbouw voor velen onbekend
Diepzeemijnbouw blijkt een nog onbekende activiteit te zijn voor Nederlanders: 11 procent van hen zegt echt te weten wat diepzeemijnbouw inhoudt. Geholpen met een definitie – Diepzeemijnbouw is het delven van mineralen en metalen op de bodem van de oceaan – zeggen vervolgens zes op de tien Nederlanders (58%) dat zij tegen diepzeemijnbouw zijn. Een relatief kleine groep is voorstander (14%) terwijl eenzelfde aandeel neutraal is (16%) of het niet zegt te weten (12%). Degenen die eerder aangaven te weten wat diepzeemijnbouw is zijn vaker voor (33% voor, 47% tegen) zijn vaker voorstander dan gemiddeld.
Nederlanders pleiten voor meer onderzoek
Als bedrijven kunnen aantonen dat zij geen of beperkte schade aanrichten, dan wil een kwart (26%) van de Nederlanders diepzeemijnbouw wel toestaan. De grootste groep vindt echter dat we een verbod moeten instellen tot we meer weten over de gevolgen (44%) of dat we het altijd moeten verbieden (17%).
Nederlanders vinden vooral het verstoren van de leefwereld van diersoorten in de diepzee (76%) een overtuigend argument tegen diepzeemijnbouw. Twee op de drie Nederlanders zeggen dan ook dat het heel belangrijk is dat leven in zee wordt beschermd.
Onderzoeksverantwoording
Dit onderzoek vond plaats van vrijdagmiddag 22 tot maandagochtend 25 maart 2024. In totaal werkten 1.070 Nederlanders van 18 jaar of ouder mee aan dit onderzoek.
Dit onderzoek voerde Ipsos I&O uit in opdracht van Greenpeace.
Weging en marges
Afwijkingen tussen de samenstelling van de steekproef en de samenstelling van de Nederlandse stemgerechtigde bevolking op de kenmerken leeftijd, geslacht, opleiding en regio zijn door middel van een weging gecorrigeerd. Uitkomsten zijn daarmee representatief voor Nederlanders vanaf 18 jaar op deze kenmerken.
Nicole Nibbering
Onderzoeker
Asher van der Schelde
Onderzoeker