Den Haag: top vier dichtbij elkaar

n de I&O-slotpeiling staan vier partijen op vijf zetels of meer: D66 (7 zetels), Groep de Mos / Hart voor Den Haag (6), GroenLinks (6) en de VVD (5). In steekproefonderzoek hebben we te maken met onnauwkeurigheidsmarges (in dit geval +/- ca. 2 procent ofwel +/- 1 zetel).
14 maart 2018 | Peter Kanne & Laurens Klein Kranenburg

Slotpeiling I&O Research

D66, Groep de Mos, GroenLinks en VVD samen aan kop

In de I&O-slotpeiling staan vier partijen op vijf zetels of meer: D66 (7 zetels), Groep de Mos / Hart voor Den Haag (6), GroenLinks (6) en de VVD (5). In steekproefonderzoek hebben we te maken met onnauwkeurigheidsmarges (in dit geval +/- ca. 2 procent ofwel +/- 1 zetel). Statistisch kunnen al deze vier partijen (D66, Groep de Mos / Hart voor Den Haag, GroenLinks en VVD) op dit moment de grootste zijn. Met nog een volle campagneweek te gaan en een kwart (25%) van het electoraat dat nog twijfelt, maken al deze vier partijen kans de grootste te worden op 21 maart.

In deze peiling winnen D66 en GroenLinks elk een zetel ten opzichte van de vorige peiling, terwijl de VVD twee zetels inlevert. Na de top vier volgen de PVV (4), PvdA (3) en de Haagse Stadspartij (3). Islam Democraten komt uit op 2 zetels (+1), evenals ChristenUnie-SGP (+1). CDA en 50Plus zouden elk eveneens twee zetels halen, terwijl de SP teruggaat naar 1 zetel. Om een meerderheid te krijgen in de raad zou de nieuwe coalitie – op basis van deze peiling – uit minimaal vier partijen moeten bestaan.

Veiligheid blijft belangrijkste verkiezingsissue

Welke onderwerpen vinden inwoners belangrijk voor de komende gemeenteraadsverkiezingen? Welke onderwerpen willen zij onder de aandacht van politici en beleidsmakers brengen? Aan de inwoners is een lijst met 26 onderwerpen voorgelegd, waaruit zij maximaal drie thema’s konden selecteren die voor hen het belangrijkst zijn. Sinds februari is er weinig veranderd in de prioriteiten die Hagenaren stellen. Ook de top vijf is niet veranderd ten opzichte van februari en januari. Op nummer één staat wederom veiligheid, criminaliteit, openbare orde, wat voor ruim een derde van de Hagenaren (37%) wederom van groot belang is. De thema’s die op plek twee en drie staan, respectievelijk verkeer, parkeren en bereikbaarheid (23%) en gezondheidszorg (22%), volgen op een behoorlijke afstand. Verder noemen minstens twee op de vijf Hagenaren betaalbaar wonen (22%) en armoedebestrijding, werk en inkomen (18%) als belangrijkste thema’s voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Onderzoeksverantwoording

Derde peiling

In Den Haag mogen circa 400.000 kiesgerechtigden op 21 maart bepalen hoe de 45 zetels in de gemeenteraad over de partijen verdeeld worden. De gemeenteraad van Den Haag (de griffie) gaf I&O Research opdracht drie peilingen uit te voeren. Het doel van de peilingen is het bieden van inzicht in de opkomst- en stemintentie van Haagse kiesgerechtigden in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. De uitkomsten van de peilingen worden gebruikt om de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen onder de aandacht van het publiek te brengen. Door deze aandacht gaan de verkiezingen – zo is de verwachting – meer leven en zal dit positief uitwerken op de opkomst.

Peiling eind februari 2018

I&O Research voerde een representatief onderzoek uit onder de kiesgerechtigde inwoners van Den Haag (18+). Dit onderzoek werd uitgevoerd van maandag 19 februari tot en met zondag 4 maart 2018. In totaal namen 1.801 inwoners van Den Haag aan dit onderzoek deel. Deelnemers zijn benaderd via een steekproef uit de Basisregistratie Personen (BRP) of zijn afkomstig uit het I&O Research Panel. Verder is een deel van de respons face-to-face benaderd. Ook zijn deelnemers aan de eerste peiling met hun expliciete toestemming opnieuw benaderd voor dit onderzoek.

Peiling januari en februari 2018

De eerste peiling liep van maandag 8 januari tot en met zondag 21 januari 2018. Hieraan namen 1.444 inwoners van Den Haag aan dit onderzoek deel. De tweede peiling liep van maandag 29 januari tot en met zondag 11 februari. Hieraan namen 1.680 inwoners van Den Haag deel.

Weging

De onderzoeksresultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, opleiding, stadsdeel, etniciteit en stemgedrag bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. De weging is uitgevoerd conform de richtlijnen van de Gouden Standaard. Hiermee is de steekproef representatief voor de kiesgerechtigde inwoners van Den Haag (18+), voor wat betreft deze achtergrondkenmerken.

Overname uit deze publicatie is alleen toegestaan met expliciete vermelding van I&O Research als bron.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

afbeelding

Laurens Klein Kranenburg

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.