De waarde van werk in Nederland
De arbeidsmarkt verandert snel. Maar veranderen onze opvattingen over werk mee? Hechten we tegenwoordig minder aan een vaste baan en willen steeds meer mensen als zelfstandige werken? Werken we niet langer primair voor ons inkomen, maar zoeken we in ons werk vooral zingeving? Concurreren andere activiteiten – zorg, hobby’s – steeds meer met onze baan om de schaarse beschikbare tijd?
De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft dit uitgezocht, met behulp van een grootschalig surveyonderzoek en diepte-interviews.
Een van de uitkomsten is dat de arbeidstevredenheid en werkbevlogenheid onder zelfstandigen gemiddeld genomen hoger zijn dan onder werknemers. In grote organisaties (meer dan 250 werknemers) lijken met name de intrinsieke aspecten van werk minder goed geborgd: werknemers in grote organisaties geven minder vaak aan inhoudelijk leuk werk te doen of (regelmatig) trots te zijn op het werk dat ze doen.
In opdracht van de UvA heeft I&O Research de kwantitatieve dataverzameling voor dit project verzorgd. Hierbij is gebruik gemaakt van het I&O Research Panel. In de periode maart-april 2019 hebben bijna 3.500 panelleden een vragenlijst ingevuld. Voorafgaand aan de dataverzameling zijn cognitieve interviews en een pilot georganiseerd.
Het eindrapport van dit project is hier te vinden.
Robbert Zandvliet
Senior onderzoeksadviseur