De Intelligent Platform Bar: Onderzoek op station Schiphol Airport

Vanaf december 2017 hebben NS en ProRail op spoor 1 en 2 van station Schiphol Airport de Intelligent Platform Bar in gebruik genomen.
02 mei 2018 | Charlotte Veenvliet
De Intelligent Platform Bar: Onderzoek op station Schiphol Airport

Vanaf december 2017 hebben NS en ProRail op spoor 1 en 2 van station Schiphol Airport de Intelligent Platform Bar in gebruik genomen. Het doel van de Intelligent Platform Bar is ervoor te zorgen dat reizigers zich beter gaan verspreiden over het perron zodat de drukte op het perron beter gereguleerd kan worden. Dit leidt er ook toe dat reizigers sneller kunnen instappen, meer kans hebben op een zitplaats in de trein en de trein op tijd kan vertrekken.

In opdracht van NS heeft I&O Research een onderzoek uitgevoerd naar de beleving en het begrip van de Intelligent Platform Bar onder de reizigers op het station Schiphol Airport. NS wilde onder andere inzicht krijgen in het effect van de Intelligent Platform Bar op het gedrag van de reizigers.

Hoe is het onderzoek uitgevoerd?

Binnen dit onderzoek zijn twee onderzoeksmethoden ingezet: een observatieonderzoek en een reizigersonderzoek. Bij het observatieonderzoek is de situatie op het perron met behulp van een gestructureerde observatielijst vastgelegd door de veldwerkers. In totaal zijn er 144 observaties gedaan. Daarnaast zijn voor het reizigersonderzoek 759 individuele reizigers ondervraagd naar hun waarneming, bevindingen en verbeterpunten met betrekking tot de Intelligent Platform Bar.

Uit de resultaten konden vervolgens conclusies worden getrokken over de werking van de IPB en de potentie; ervaren reizigers de informatie op de Intelligent Platform Bar van toegevoegde waarde op de reeds aanwezige reisinformatie? En handelen ze daar vervolgens ook naar?

“We zijn al aan de slag met de bevindingen en de I&O-rapportage gaat mee in besluitvorming”, zegt Evelien Fleskens, channelmanager Reisinformatie Stations & Trein, binnen NS Commercie & Ontwikkeling. “Het onderbouwt bevindingen die breder gedeeld worden en we werken eraan om het begrip van de Intelligent Platform Bar te verbeteren.”

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.