De gemiddelde Nederlander kent 540 mensen

Een gemiddelde Nederlander kent 540 mensen. Maar onderling zijn de verschillen groot. Dat blijkt uit onderzoek dat I&O Research samen met de Universiteit van Utrecht en de Radboud Universiteit uitvoerde voor het wetenschapstijdschrift Quest.
05 juli 2021 | Robbert Zandvliet & Jolijn Polet |

Hoeveel mensen ken jij? Het lijkt een simpele vraag, maar het is toch lastig te beantwoorden. Want hoe tel je dat? Wij hebben het uitgezocht, samen met de Universiteit van Utrecht en de Radboud Universiteit voor het wetenschapstijdschrift Quest. En wat blijkt: de gemiddelde Nederlander kent 540 mensen.

Grote verschillen in aantal kenissen

Dit is natuurlijk een gemiddelde, de onderlinge verschillen zijn groot. Zo zijn er mensen die aangeven veel meer mensen te kennen. Een klein aantal mensen kent bijna niemand.

Met kennen bedoelen we dat je de naam van iemand weet en dat je er een praatje mee zou kunnen maken als je diegene tegenkomt op straat. Kennis over de omvang van de sociale netwerken van mensen kan worden gebruikt om meer inzicht te krijgen in de verschillende verhoudingen die mensen met elkaar hebben.

Hoe is dit onderzocht?

Het onderzoek bestond uit een vragenlijst met vragen als: ken je iemand met een elektrische auto of een scooter? Of: ken je iemand die in het afgelopen jaar is bevallen van een tweeling? Ook moesten deelnemers uit een lijst voornamen aangeven of ze iemand met die naam kenden. Het lijkt misschien of deze vragen niks te maken hebben met het onderwerp, maar het is bekend hoeveel Nederlanders tot een desbetreffende groep behoren. We weten hoeveel tweelingen er in 2020 zijn geboren of hoeveel mensen Mark heten. De combinatie van alle antwoorden waren voor de statistici waar we mee samenwerkten voldoende om met een wiskundig model een gemiddelde te berekenen.

In totaal hebben 1.247 Nederlanders van 18 tot 89 jaar meegedaan aan het onderzoek. Deelnemers waren representatief voor Nederlanders op basis van geslacht, leeftijd, opleiding en etnische achtergrond.

Meer weten?

Meer weten? Klik hier voor het artikel in de Quest-special: De 123 slimste vragen (en 4 onmogelijke).

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Robbert Zandvliet

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.