CSRD (duurzaamheidsrapportage) nog niet breed bekend onder ondernemers

Met de invoering van Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) zijn grote bedrijven vanaf dit jaar verplicht om te rapporteren over duurzaamheid. In de komende jaren krijgen ook middelgrote en kleine beursfondsen te maken met de rapportageverplichting. Maar ook nu raakt het deze laatste ondernemingen mogelijk al als grote bedrijven de duurzaamheidsprestaties in de hele waardeketen in kaart brengen en daarom uitvragen doen bij bedrijven die (nog) niet rapportageplichtig zijn. In het kader van de nieuwe verplichting voerde I&O Research - in opdracht van ABN AMRO - een onderzoek uit over de bekendheid van CSRD onder grotere en kleinere bedrijven. Het onderzoek werd uitgevoerd in het I&O Research Ondernemerspanel.
05 januari 2024 | Door van der Vegt & Thijs Lenderink | #duurzaamheid #economie
CSRD (duurzaamheidsrapportage) nog niet breed bekend onder ondernemers

CSRD nog niet breed bekend bij ondernemers

Twee derde van de ondernemers heeft nog nooit van de nieuwe richtlijn gehoord. In individuele sectoren is dat minstens de helft. In de sectoren Industrie en Financiƫle en zakelijke dienstverlening is de bekendheid het grootst. Deze sectoren hebben om uiteenlopende redenen nu al te maken met de richtlijn. De industrie is een belangrijke sector als het gaat om het terugdringen van emissies. Van financiƫle instellingen wordt verwacht dat zij de duurzaamheidsprestaties van klanten goed in zicht hebben en adviesbureaus verrichten werkzaamheden op het vlak van duurzaamheidsrapportage en -verbetering.

Publicatie

ABN AMRO heeft de uitkomsten van de peiling verwerkt in een rapportage waarin ook de sectorprognose 2024 aan bod komt. Deze rapportage vindt u hier.

Verantwoording

Om een beeld te krijgen van hoe bekend ondernemers zijn met CSRD is een vragenlijst uitgezet in het I&O Research Ondernemerspanel. Dit onderzoek vond plaats van 14 tot 27 november 2023. In totaal namen 587 bedrijven met minimaal 2 werkzame personen deel aan het onderzoek. De onderzoeksresultaten zijn gewogen op sector en grootteklasse. Hiermee is de steekproef representatief voor het Nederlandse bedrijfsleven voor bedrijven met minimaal 2 werkzame personen.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Door van der Vegt

Dataspecialist

afbeelding

Thijs Lenderink

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.