Conferentie Verbindend Verduurzamen (Rli)

Vaak lijkt het thema duurzaamheid samen te gaan met maatschappelijke tegenstellingen. Kan dat ook anders?
08 januari 2020 | Mireille Koomen & Peter Kanne
Conferentie Verbindend Verduurzamen (Rli)

Inzichten mede op basis van kwalitatief onderzoek I&O Research

Vaak lijkt het thema duurzaamheid samen te gaan met maatschappelijke tegenstellingen. Kan dat ook anders? En hoe kunnen verschillende groepen burgers worden betrokken bij het maken en uitvoeren van verduurzamingsbeleid? De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) organiseert waarschijnlijk later dit jaar de conferentie “Verbindend Verduurzamen”. Hierover gaat de Rli graag in gesprek met mensen die werken bij overheden, maatschappelijke organisaties, adviesbureaus, onderzoeksinstellingen, burgerorganisaties en universiteiten

De conferentie is het slotstuk van een traject waarin de vraag centraal staat in hoeverre klimaatgerelateerde kwesties samenhangen met andere maatschappelijke problemen. Om de dialoog tussen bezoekers aan te jagen zijn o.a. de volgende sprekers aanwezig: SCP-directeur Kim Putters, Denker des Vaderlands Daan Rovers, Sandor Gaastra (Directeur Generaal Klimaat en Energie bij EZ) en Annemieke Nijhof (CEO van advies- en ingenieursbureau Tauw). Dagvoorzitter is Ruben Maes.

I&O Research vond begin 2019 – in het onderzoek “Duurzaam denken is nog niet duurzaam doen” dat veel mensen zich weliswaar zorgen maken over de opwarming van de aarde, maar dat ze voor rigoureuze (gedrags)veranderingen wachten op de overheid. Ondertussen zagen we in 2019 ook de polarisatie toenemen: het aandeel dat vond dat het kabinet minder zou moeten doen om opwarming van de aarde tegen te gaan steeg. En bij de Provinciale Statenverkiezingen zagen we dat het onderwerp duurzaamheid en klimaat een belangrijke aanjager van stemgedrag was, met Forum voor Democratie als grote winnaar.

In de tweede helft van 2019 voerde I&O Research in opdracht van de Rli drie focusgroepen uit om inzicht te krijgen in de zorgen, verwachtingen en argumenten van verschillende groepen burgers. Door welke waarden worden deze opvattingen gedreven? En op welke manier kunnen voor- en tegenstanders van klimaatmaatregelen het gesprek met elkaar gaande houden? Op de conferentie Verbindend Verduurzamen worden de uitkomsten van dit onderzoek en andere onderzoeken (ook niet-I&O-onderzoek) gepresenteerd en bediscussieerd.

Wilt u erbij zijn?

Meer weten of aanmelden voor de conferentie Verbindend Verduurzamen? https://www.rli.nl/conferentie-verbindend-verduurzamen/conferentie-verbindend-verduurzamen-26-maart-2020

Bekijk hieronder de I&O-film ‘Welke waarden drijven burgers tot duurzaam gedrag?’.

Als onderzoeksbureau voor overheid en non-profit gaat I&O Research een stap verder en dieper dan eendimensionale beelden. We willen niet alleen laten zien wat mensen vinden, maar ook wie dat vinden en waarom ze dat vinden. Bovenal willen we met ons onderzoek laten zien waar er een uitweg ligt voor een impasse of maatschappelijke tegenstelling.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.