Blog: Kan de VVD de verkiezingen van 2021 verliezen?

Kan de VVD de verkiezingen verliezen? Onderzoeker Peter Kanne ziet vier scenario’s waarlangs de verkiezingsstrijd zich kan ontwikkelen. In elk scenario heeft de VVD goede papieren, maar het is geen gelopen race.
19 november 2020 | Peter Kanne
Blog: Kan de VVD de verkiezingen van 2021 verliezen?

Met nog vier maanden te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen kan de uitgangspositie van de VVD, met ruim 40 virtuele zetels in onze en andere peilingen, riant genoemd worden. De nummer twee – de PVV – zou er op dit moment zo’n twintig halen. Wat kan de VVD nog gebeuren?

“Events, dear boy, events”, zo antwoordde de Britse premier Harold Macmillan een halve eeuw geleden op de vraag wat de Tories nog van een verkiezingszege kon afhouden. Dat geldt ook nu. Veel zal afhangen van wat begin 2021 de prangende kwesties zijn. Maar dit zijn niet zo maar wat events, maar gebeurtenissen die als katalysator kunnen werken voor dieperliggende ontwikkelingen.

Peter Kanne, verkiezingsonderzoeker bij I&O Research, analyseerde data uit meerdere onderzoeken van de laatste jaren en kwam tot vier mogelijke lijnen – scenario’s – waarlangs de verkiezingsstrijd zich kan ontwikkelen:
(1) de coronacrisis verdiept zich,
(2) de coronacrisis gaat over in een economische crisis,
(3) de klimaatcrisis wordt manifest en
(4) een culturele crisis (aanslagen, polemiek over islam, vluchtelingen, racisme).

Issue ownerschap

In elk scenario heeft de VVD goede papieren. De liberalen zijn issue owner – wat wil zeggen dat kiezers vinden dat de partij de beste oplossingen heeft voor deze problematiek – op maar liefst zes belangrijke thema’s: economie, overheidsfinanciën, werkgelegenheid, veiligheid, de coronacrisis en normen en waarden. Bovendien heeft de VVD met Mark Rutte verre weg de meest populaire premierskandidaat in huis.
De VVD kan de verkiezingen zeker nog verliezen, de partij van Mark Rutte heeft in elk scenario een andere uitdager. Veel zal afhangen van de kwesties die begin maart het politieke debat beheersen, de manier waarop de media er verslag van doen én de veerkracht van de concurrentie.

Lees de uitgebreide analyse op StukRoodVlees.nl, de politicologenblog-website.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.