Blog. It’s immigration, stupid! Of toch de bedreigde democratie?

Experimenten in VS en Nederland: 'the main problem' voorspelt de winaar.
08 mei 2024 | Peter Kanne
Blog. It’s immigration, stupid! Of toch de bedreigde democratie?

Donald Trump zou in november de Amerikaanse presidentsverkiezingen zo maar eens kunnen winnen, zo vreest menig Nederlands commentator. In de peilingen staan Trump en Biden echter bijna gelijk. Veel zal afhangen van wat het belangrijkste probleem is volgens de kiezers – immigratie, politiek extremisme – en hoe de kandidaten hier op inspringen.

In Nederland is immigratiepolitiek vooralsnog stabiel dominant – sterker nog, er is nauwelijks weerstand tegen streng migratiebeleid, waardoor issue owner PVV de peilingen nog steeds fier aanvoert. Maar ook bij ons kan de toenemende negatieve partijdigheiden de notie dat de democratie bedreigd wordt andere partijen wel eens een opening bieden.

In dit artikel laat Peter Kanne de uitkomsten van twee experimenten zien, een in de Verenigde Staten, uitgevoerd door twee Ipsos-onderzoekers: Clifford Young en Chris Jackson. En één in Nederland, uitgevoerd door Asher van der Schelde en Peter Kanne. Op basis van deze twee experimenten en ander Ipsos I&O onderzoek concludeert Peter dat het thema immigratie op dit moment weliswaar robuust dominant is, maar dat dit kan veranderen als de democratie te zeer onder vuur komt te liggen. Het artikel is na te lezen op StukRoodVlees – Politicologie en actualiteit.
Een langere versie is hier te downloaden.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.