Bijna twee derde Nederlanders wil versoepeling lockdown
Hoewel de algemene steun voor het coronabeleid stabiel is (61 procent van de Nederlanders staat achter de manier waarop het kabinet in het algemeen omgaat met de coronamaatregelen), neemt de roep om versoepeling van de lockdown verder toe. Begin maart wilde 59 procent dat er meer versoepelingen kwamen of zelfs dat maatregelen helemaal zouden worden losgelaten, nu is dat 64 procent. Het aandeel dat alle maatregelen wil loslaten verdubbelde sinds januari: van 6 procent naar 14 procent nu. Zo blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS.
Zes op tien wilden wel versoepelingen vanaf 21 april
Dit onderzoek werd uitgevoerd in het weekend van 9 tot 12 april. De meeste mensen vulden de vragenlijst in, in de veronderstelling dat het kabinet bij de volgende persconferentie (13 april) versoepelingen vanaf 21 april zou aankondigen. Vorige week lekte uit dat het kabinet dit overwoog, mits de besmettingscijfers het zouden toelaten. Ondertussen is bekend dat het kabinet dit vooralsnog niet gaat doen (maar wellicht wel vanaf 28 april). Zestig procent van de Nederlanders zou (volledig of grotendeels) achter deze versoepelingen staan.
Tachtig procent wil twee gasten ontvangen; twee derde wil terrassen en winkels open
Voor elke individuele versoepeling die genoemd is bestaat steun. Vooral de uitbreiding van de bezoekregeling naar maximaal 2 gasten kan op veel steun rekenen: 80 procent staat hier achter. Ook het openen van hogescholen en universiteiten (mét sneltesten) kan op veel steun rekenen (72%). Circa twee derde staat achter het openen van terrassen (66%) en winkels (64%).
Onbegrip over inconsistente maatregelen en communicatie
Er is een groot gebrek aan begrip voor de maatregelen. Niet alleen over wélke maatregelen, maar vooral de inconsistente manier van communiceren hierover. Nu vorige week uitlekte dat het kabinet versoepelingen mogelijk achtte, is het voor mensen moeilijk te slikken dat deze niet doorgaan. Een PvdA-stemmer drukt het zo uit:
“Aanscherpen wordt nu maatschappelijk niet meer geaccepteerd; door het in het vooruitzicht stellen van versoepelingen is er geen weg meer terug; de zoveelste (organisatorische) blunder van dit kabinet.”
Als de maatregelen met elkaar gecombineerd worden, wordt duidelijk hoe lastig het voor Nederlanders te volgen is. Steeds minder mensen houden zich aan de maatregel maximaal 1 bezoeker te ontvangen en deze regel heeft steeds minder steun. Mensen begrijpen daarnaast niet waarom terrassen niet open zouden kunnen, als uit onderzoeken blijkt dat de besmettingen vooral binnenshuis plaatsvinden. Sommige mensen redeneren – net als de burgemeesters van de vier grote steden[1] – ook vanuit de handhaving. Een VVD-kiezer:
“Als de lockdown nu niet versoepeld wordt, dan worden de maatregelen steeds minder nageleefd. Dan kun je nog beter versoepelen met inachtneming van strikte regels zoals de “terrassen weer open” waarbij er strikte regels gelden. Beter dan dat mensen massaal in parken gaan zitten zonder de 1,5 meter in acht te nemen.”
Het volledige rapport
Download hier het volledige rapport.
Verantwoording
Dit onderzoek vond plaats van vrijdag 9 tot maandagochtend 12 april 2021. Er werkten in totaal 2.023 Nederlanders van 18 jaar of ouder mee aan dit onderzoek. Het grootste deel hiervan (1.848) is afkomstig uit het I&O Research Panel en 175 respondenten vulden de vragenlijst via het panel van PanelClix. De onderzoeksresultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, regio, opleidingsniveau en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. De weging is uitgevoerd conform de richtlijnen van de Gouden Standaard. Hiermee is de steekproef representatief voor de kiesgerechtigde Nederlandse inwoners (18+), voor wat betreft deze achtergrondkenmerken.
[1] Zie: https://nos.nl/artikel/2376369-teleurstelling-en-opluchting-nu-kabinet-versoepelingen-uitstelt.html
Peter Kanne
Senior onderzoeksadviseur
Milan Driessen
Onderzoeker