Beweegmeters brengen beweeggedrag in kaart

Hoeveel beweegt iemand precies? In opdracht van de GGD’en Haaglanden en Twente gaat I&O Research de komende periode bij 400 personen meten hoeveel men beweegt. Door een beweegmeter te dragen zal alle beweging gemeten worden, ook de ‘huis-tuin-en-keuken’ activiteiten zoals staan, stofzuigen of traplopen.
23 maart 2021 | Jolijn Polet | #fiets #gezondheid #GGD #onderzoek
Beweegmeters brengen beweeggedrag in kaart

Bewegen is goed voor de gezondheid. Maar hoeveel beweegt iemand precies? Bewegen is veel meer dan alleen sporten. Mensen bewegen vaak meer dan ze zich realiseren. Veel beweging is namelijk afkomstig van ‘huis-tuin-en-keuken’ activiteiten, zoals boodschappen doen, stofzuigen of de auto wassen. Dat is lastig te meten met een vragenlijst. Een beweegmeter kan deze informatie wel goed meten.

En dat is precies wat I&O Research de komende periode, in opdracht van de GGD’en Haaglanden en Twente, gaat doen. In de aankomende weken zullen 400 mensen een week lang een beweegmeter dragen. De beweegmeters houden precies bij hoeveel iemand beweegt, bijvoorbeeld of iemand staat, zit, (trap)loopt of fietst. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Universiteit Utrecht zijn als partners bij de opzet en de analyses van het onderzoek betrokken.

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?

De beweegmeter is een klein en dun apparaatje. Deelnemers aan het onderzoek krijgen dit apparaatje thuisgestuurd. Ze plakken de beweegmeter zelf met een bijgeleverde pleister op hun bovenbeen. De beweegmeter kan daar de hele week blijven zitten. Deelnemers kunnen er zelfs mee douchen. Aan het eind van de week sturen de deelnemers de beweegmeter terug. Vervolgens worden de meters uitgelezen en de data geanalyseerd.

Voordat ze worden uitgenodigd om een beweegmeter te dragen, vullen deelnemers eerst een vragenlijst in. Hierin wordt onder andere gevraagd hoeveel tijd iemand per week beweegt, en hoeveel tijd iemand per week aan sport doet.

Pilot-onderzoek

Vorig jaar zomer heeft I&O Research een pilot-onderzoek gedaan met de beweegmeters. Daar hebben 45 deelnemers, afkomstig uit het I&O Research Panel, aan meegedaan. Uit dit pilot-onderzoek is gebleken dat vooral mensen die in een vragenlijst aangeven erg actief te zijn, bereid zijn om een beweegmeter te dragen. Daarom wordt er in het nieuwe onderzoek extra aandacht besteed aan het werven van deelnemers die minder actief zijn.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.