Bedrijventerreinen: kosten besparen en kwaliteitswinst door nieuwe monitoringmethode

Van oktober 2017 tot begin 2019 was I&O-onderzoeker Ester Hilhorst gedetacheerd bij de provincie Overijssel als projectmanager Monitoring Overijsselse Bedrijventerreinen.
17 december 2019 | Ester Hilhorst & Katrien Brendel
Bedrijventerreinen: kosten besparen en kwaliteitswinst door nieuwe monitoringmethode

Inmiddels is het monitoringsysteem operationeel en werpt het zijn vruchten af: https://idgis.nl/nl/monitoring-overijsselse-bedrijventerreinen. Met geringere inspanningen kan de provincie Overijssel nu twee keer per jaar betrouwbare gegevens verstrekken aan de Overijsselse gemeenten.

Overaanbod

Aanleiding voor de detacheringsopdracht waren de bestuurlijke afspraken die de provincie Overijssel had gemaakt met de 25 gemeenten over evenwicht tussen vraag en aanbod in de (plan)voorraad voor bedrijventerreinen. Er was sprake van een overaanbod van bedrijventerreinen, waardoor gewenste ruimtelijke ontwikkeling onder druk kwamen. Gemeenten hebben gezamenlijk en met de provincie afgesproken om dit aanbod te verkleinen door bijvoorbeeld versnelde uitgifte, aanleg van zonneparken of deprogrammeren. Om de voortgang van de bestuurlijke afspraken te meten, was een betrouwbaar monitoringsysteem nodig, waarmee alle betrokkenen aan de slag konden.

Taal van de beleidsadviseurs

De afdeling Economie en Cultuur van de provincie Overijssel zocht iemand die de taal spreekt van de gemeentelijke economische beleidsadviseurs, verstand heeft van de techniek achter geografische informatiesystemen en een project tot een goed einde kan brengen. Vanuit de afdeling Beleidsinformatie mocht Ester aan de slag met deze uitdagende klus.

Aanpak

Na een uitgebreide in- en externe verkenning van de wensen, uitgangspunten en definities, ook samen met de gemeenten en met de provinciale digitaliseringsafdeling STIP, is in samenspraak met alle betrokkenen gekozen voor een maatwerk-informatiesysteem dat zo min mogelijk inspanningen vereist van de gemeenten en maximale duidelijkheid geeft. Voor het functioneel ontwerp van dit systeem is advies- en ontwikkelingsbureau IDgis ingeschakeld, dat samen met de afdeling Beleidsinformatie van de provincie Overijssel heeft gezorgd dat er een werkend systeem is opgeleverd dat voldoet aan de eisen en dat de gewenste sturingsinformatie kan opleveren.  

Co-creatie

Manuela Steenberg, beleidsmedewerker regionale economie provincie Overijssel: “We zochten iemand die samen met de gemeenten een systeem kon ontwikkelen dat betrouwbaarder was, minder tijd zou kosten en minder foutgevoelig was dan het oude systeem. Het systeem dat daar uit kwam was op alle fronten anders dan het systeem dat de gemeenten en wij tot dan gewend waren. Zorgen dat al die partijen vol vertrouwen achter die doorontwikkeling gingen staan en alle interne partijen binnen de provincie ook op één lijn kwamen en precies dat gingen ontwikkelen dat wij bedacht hadden, is geen eenvoudige klus. Het vereist dat je creatief bent, goed kan luisteren naar de wensen van partijen, snel kunt schakelen en over een flinke portie overtuigingskracht beschikt. In Ester vonden we absoluut de juiste vrouw om deze klus te klaren.”

Meer weten over monitoring of detacheringen door I&O Research?

Heeft u behoefte aan tijdelijk personeel of specialistische onderzoeksexpertise? I&O Research detacheert junior-, medior- en senior onderzoekers en data-specialisten bij overheidsorganisaties en andere publieke organisaties. Meer weten over of we iets kunnen betekenen voor uw organisatie? Neem contact op met onze detacheringsconsulent Katrien Brendel.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Ester Hilhorst

Onderzoeksadviseur

afbeelding

Katrien Brendel

Talent manager

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.