Bedrijven ervaren belemmeringen bij het investeren in energie-efficiëntie 

Bedrijven in de sectoren industrie, bouw en nutsvoorziening laten kansen liggen door terughoudend te zijn bij investeringen in energie-efficiënte technologieën. Het gemiddelde bedrijf kan, door rendabele investeringen uit te voeren, nog 23 procent van het energieverbruik verminderen. Deze terughoudendheid komt voornamelijk door onzekerheid over het overheidsbeleid. Dit blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit, uitgevoerd in het I&O Research Ondernemerspanel.
03 augustus 2023 | Michael Brandt | #economie #klimaat
Bedrijven ervaren belemmeringen bij het investeren in energie-efficiëntie 

Om de klimaatdoelstellingen te halen is het essentieel om efficiënter gebruik te maken van energie (elektriciteit, gas, etc.). Aangezien veel productieprocessen van bedrijven energie-intensief zijn, valt hier nog veel winst te behalen. Daarom zijn er veel technologieën op de markt om dit energieverbruik terug te kunnen dringen. Het gaat om technologieën die in veel gevallen al wel rendabel zijn, maar die vaak toch niet worden geïmplementeerd door bedrijven. Dit fenomeen staat bekend als de energie-efficiëntiekloof. Precies deze kloof hebben onderzoekers van de Vrije Universiteit gemeten door middel van het uitzetten van een vragenlijst in het I&O Research Ondernemerspanel. Dit onderzoek richtte zich ook op de belemmeringen die bedrijven ervaren als het gaat om het investeren in energie-efficiëntie. Het veldwerk hiervan vond plaats in oktober 2022. De vragenlijst is ingevuld door 101 bedrijven in de sectoren ‘Industrie, bouw en nutsbedrijf’ (ca. 22% respons). De uitkomsten zijn vergeleken met een eerdere meting uit 1998.

Uit het onderzoek blijkt dat 70 procent van de bedrijven die hebben deelgenomen in de afgelopen 5 jaar hebben geïnvesteerd in energie-efficiëntie. Maar uit de resultaten blijkt ook dat er nog voldoende mogelijkheden zijn voor bedrijven om (verder) te investeren. Zo meten de onderzoekers een gemiddelde energie-efficiëntiekloof van 23 procent van het huidige energieverbruik. Dit betekent dat het gemiddelde bedrijf 23 procent van de energiekosten zou kunnen besparen door rendabele investeringen, maar dit nog niet doet. Vervolgens zien ze dat vooral beleidsonzekerheid een belemmering vormt bij (verdere) investeringen. Deze beleidsonzekerheid is sinds de vorige meting in 1998 alleen maar relevanter geworden. Dit vormt een sterke aanwijzing dat bedrijven liever wachten met investeren totdat er meer duidelijkheid komt van de overheid over het beleid.

Transparant, helder en bovenal voorspelbaar beleid van de overheid is daarom van groot belang om bedrijven te motiveren meer te investeren in energie-efficiëntie. Dit is de belangrijkste conclusie die de onderzoekers trekken. De volledige ‘discussion paper’ van de onderzoekers kan hier gevonden worden (Engelstalig).

Klik hier voor meer informatie over het I&O Research Ondernemerspanel

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Michael Brandt

Senior onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.