Banen in organisatieadvies: meerderheid werkt zelfstandig

In de afgelopen 10 jaar nam de werkgelegenheid in de branche organisatieadvies snel toe. Opvallend is vooral de groei van het aantal vestigingen met één werkzame persoon. Inmiddels werken er in deze branche meer mensen zelfstandig dan in een vestiging met twee of meer werkzame personen.
27 september 2019 | Robert Nordeman
Banen in organisatieadvies: meerderheid werkt zelfstandig

In de afgelopen 10 jaar nam de werkgelegenheid in de branche organisatieadvies snel toe. Opvallend is vooral de groei van het aantal vestigingen met één werkzame persoon. Inmiddels werken er in deze branche meer mensen zelfstandig dan in een vestiging met twee of meer werkzame personen. Dit blijkt uit analyse van werkgelegenheidscijfers van LISA, uitgevoerd door I&O Research.

Opvallende zaken in de organisatieadviessector:

  • De werkgelegenheid in de branche Organisatieadviesbureaus is in de afgelopen 10 jaar met factor 1,5 toegenomen (een groei van 45 procent). Het aantal banen nam toe van bijna 106.000 in 2008 tot 153.000 in 2018.
  • De groei kwam grotendeels tot stand door een toename van het aantal vestigingen met één werkzame persoon. Deze groep groeide van 45.000 banen naar 84.000 banen.
  • Het aantal banen bij grotere bedrijven groeide minder snel. Sinds 2012 werken er in deze branche meer mensen zelfstandig dan in een vestiging met twee of meer werkzame personen. In 2018 bedraagt het aandeel zelfstandigen 55 procent.
  • Door de groei van het aantal bedrijven met één werkzame persoon groeide het totale aantal vestigingen met 77 procent, van ruim 50.000 in 2008 naar bijna 90.000 in 2018.

Regio’s Amsterdam en Rotterdam groeien

  • De grootste banengroei was te vinden in regio Zuidwest-Friesland. De groei wordt echter vooral veroorzaakt door één grote vestiging.
  • De regio’s Groot-Amsterdam en Groot-Rijnmond hebben zowel een sterke absolute als sterke procentuele banengroei doorgemaakt.
  • Utrecht had in 2008 nog het hoogste aantal banen in deze branche, maar door de beperkte groei is deze positie overgenomen door Groot-Amsterdam.

Toelichting

In dit artikel is gekeken naar de SBI-categorie 70221 (Organisatieadviesbureaus). Onder de groep vestigingen met 1 werkzame persoon zijn ook parttime banen gerekend. Hieronder vallen dus ook kleine ZZP’ers die slechts af en toe een opdracht doen. Bij de grotere bedrijven wordt al het personeel van de vestiging meegeteld, ook ondersteunend personeel. Het betreft hier dus geen telling van het aantal organisatieadviseurs dat in Nederland actief is.

I&O Research is intensief betrokken bij de totstandkoming van LISA-materiaal. In de eerste plaats ondersteunen wij de Stichting LISA bij het ontsluiten van gegevens en adviseren wij afnemers over het gebruik van de data. Daarnaast maakt I&O Research gebruik van LISA-data voor analyses naar arbeidsmarkt, bedrijvendynamiek en omzetcijfers. Hiermee helpen wij diverse gemeentes en provincies met het opstellen van gedegen economisch beleid.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Robert Nordeman

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.