Automobilisten ook in 2019 tevreden over wegen

Automobilisten zijn zeer tevreden over de Nederlandse wegen. Dat blijkt uit het wegbelevingsonderzoek dat I&O Research in opdracht van Platform WOW (Wegbeheerders ontmoeten wegbeheerders) in september 2019 uitvoerde onder bijna 10.000 Nederlandse automobilisten.
03 februari 2020 | Charlotte Veenvliet & | #reizigers #tevredenheid
Automobilisten ook in 2019 tevreden over wegen

De weggebruikers zijn tevreden over zowel Rijkswaterstaat als de provincies en de gemeenten als wegbeheerder en deze tevredenheid is sinds het begin van de metingen in 2013 voor alle drie typen beheerders fors toegenomen.

Figuur 1: % (zeer) tevreden over Rijkswaterstaat (RWS), provincie of gemeente als wegbeheerder

Sterke punten

De belangrijkste sterke punten van de Nederlandse wegen zijn volgens weggebruikers de kwaliteit en het onderhoud van de wegen. Deze komen bij alle beheerders als sterk punt terug. Voor de Rijkswegen en de gemeentelijke wegen is rijcomfort een pluspunt, voor de Rijkswegen en de provinciale wegen is de staat van het wegdek een gezamenlijk pluspunt. Ten slotte geldt voor de provinciale wegen dat zicht een sterk punt is en voor de gemeentelijke wegen de mate waarin de ingeschatte reistijd van weggebruikers overeenkwam met de werkelijke reistijd.

Verbeterpunten

Er zijn ook verbeterpunten waaraan wegbeheerders kunnen werken. De belangrijkste kansen voor verbetering liggen bij alle wegbeheerders in de doorstroming en uitvoering van wegwerkzaamheden. Voor zowel de provinciale wegen als de gemeentelijke wegen is daarnaast verkeersveiligheid een aandachtspunt. Voor de gemeenten is doorstroming bij werkzaamheden een aspect dat prioriteit heeft en bij de provincies is verkeersinformatie nog een verbeterpunt.

Regionale verschillen

Er is geen wegbeheerder die als slecht wordt beoordeeld, maar er zijn wel regionale verschillen tussen de beheerders. Weggebruikers van de provinciale wegen zijn het meest tevreden over de provincies Friesland en Drenthe als wegbeheerders. Weggebruikers zijn minder dan gemiddeld tevreden over de provincie Zeeland als wegbeheerder van de provinciale wegen, hoewel deze provincie wel het beste scoort op het gebied van rijcomfort en uitwijkmogelijkheden bij pech. De gemeente Zwolle komt als beste wegbeheerder van de gemeentelijke wegen naar voren, terwijl de gemeenten Enschede, Den Haag en Amsterdam beneden gemiddeld scoren. De Rijkswaterstaat regio’s Noord-Nederland en Zee en Delta scoren gemiddeld het best. De regio West-Nederland Zuid scoort gemiddeld het laagst met als belangrijkste aandachtspunt de ontevredenheid over de doorstroming.

Over het wegbelevingsonderzoek

Het doel van het tweejaarlijkse wegbelevingsonderzoek is om de wensen en meningen van de weggebruiker te monitoren. Naar aanleiding hiervan kijken de wegbeheerders welke acties zij kunnen oppakken om de tevredenheid nog verder te verhogen. Het in kaart brengen van regionale accenten is hierbij erg nuttig, zodat wegbeheerders van elkaar kunnen leren. Daarnaast kunnen zij verbeterpunten als regio, dus over de grenzen van hun organisatie heen, oppakken.

Verantwoording

I&O Research voerde dit wegbelevingsonderzoek uit in opdracht van Platform WOW (Wegbeheerders ontmoeten wegbeheerders). Het onderzoek vond plaats in september 2019 via een online vragenlijst. Via onder andere het I&O Research Panel zijn weggebruikers uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek. Weggebruikers behoren tot de doelgroep indien zij de afgelopen maand als bestuurder van een (motor)voertuig op een Rijksweg, een provinciale weg en/of op stadsroutes in een van de 12 deelnemende gemeenten gereden hebben. De respondenten beantwoordden de vragenlijst op basis van waar men tijdens de laatste rit voornamelijk heeft gereden. Dit kon zijn op een gemeentelijke, provinciale of Rijksweg. Er hebben in totaal 9.572 respondenten deelgenomen aan het onderzoek.

Lees hier het persbericht van Platform WOW.

vwow19

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.