April-peiling I&O Research: groei Forum voor Democratie zet door

Als er nu verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden worden gehouden, zou de VVD virtueel nog de grootste partij van Nederland zijn, met 27 zetels. In vergelijking met de vorige peiling in maart wint de VVD vier zetels.
26 april 2019 | Peter Kanne & Laurens Klein Kranenburg

Als er nu verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden worden gehouden, zou de VVD virtueel nog de grootste partij van Nederland zijn, met 27 zetels. In vergelijking met de vorige peiling in maart wint de VVD vier zetels. Ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen zou de VVD zes zetels inleveren.

De groei van Forum voor Democratie zet in deze peiling wederom door: van 20 zetels in maart naar 24 zetels nu. Rekening houdend met nauwkeurigheidsmarges (een marge van 2 zetels voor zowel VVD als FvD) is op basis van deze peiling niet te zeggen welke partij het grootst zou zijn. Deze peiling is grotendeels gehouden vóór de interne gebeurtenissen binnen FvD plaatsvonden: 60 procent van de respondenten deed mee aan het onderzoek voor het interview met Otten in de NRC verscheen.

PVV verliest het meest

De PVV zou vier zetels verliezen in vergelijking met een maand geleden en komt uit op 11 zetels, negen minder dan bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. Ook de SP verliest: zij zou twee zetels inleveren ten opzichte van maart en komt uit op 10 zetels. GroenLinks blijft met 20 zetels de grootste linkse partij.

zen in vergelijking met een maand geleden en komt uit op 11 zetels, negen minder dan bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. Ook de SP verliest: zij zou twee zetels inleveren ten opzichte van maart en komt uit op 10 zetels. GroenLinks blijft met 20 zetels de grootste linkse partij.

Onvrede over Rutte-III opnieuw iets afgenomen

Hoewel nog steeds een meerderheid van de kiezers ontevreden is, neemt deze ontevredenheid opnieuw iets af. Medio maart 2019 was 39 procent van de kiezers tevreden, nu is dit aandeel gestegen tot 42 procent. Dat is duidelijk meer dan het ‘dieptepunt’ in februari, toen een derde van de kiezers tevreden was. Het aandeel ontevreden kiezers zakt iets terug tot 55 procent. Per saldo zijn Nederlanders nog steeds ontevreden over het kabinet, hoewel het verschil in de laatste maanden kleiner is geworden.

Verantwoording

I&O Research voerde een landelijk representatief onderzoek uit onder 1.672 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het onderzoek liep van vrijdag 19 tot en met woensdagochtend 24 april 2019.

De resultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, opleiding, regio en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. Het grootste deel van de deelnemers is afkomstig uit het I&O Research Panel (n=1.500). Daarnaast zijn 172 deelnemers via PanelClix benaderd om deel te nemen aan dit onderzoek.

Overname uit deze publicatie is alleen toegestaan met expliciete vermelding van I&O Research als bron.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

afbeelding

Laurens Klein Kranenburg

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.