Almeerders voelen zich steeds veiliger

Inwoners van Almere geven de leefbaarheid in hun buurt het rapportcijfer 7,2. Ze ervaren minder verkeersoverlast en sociale overlast dan inwoners uit andere grote gemeenten.
06 mei 2018 | Frank ten Doeschot & Gerben Huijgen
Almeerders voelen zich steeds veiliger

Wijkmonitoralmere.nl gelanceerd!

Inwoners van Almere geven de leefbaarheid in hun buurt het rapportcijfer 7,2. Ze ervaren minder verkeersoverlast en sociale overlast dan inwoners uit andere grote gemeenten. In de afgelopen vier jaar is de overlast in de buurt door rommel op straat, vernieling, bekladding en hondenpoep verminderd. Rommel op straat en hondenpoep zijn nog steeds belangrijke buurtproblemen voor inwoners. Dit is ook terug te zien in de vraag naar meer straatmeubilair, zoals prullenbakken en hondenuitlaatplaatsen. Zo blijkt uit onderzoek van I&O Research voor de gemeente Almere.

De sociale overlast in Almere is afgenomen door een daling van de overlast door dronken mensen op straat en van rondhangende jongeren. De waardering voor sociale voorzieningen, zoals ontmoetingsplekken en speelvoorzieningen voor kinderen en jongeren, is tussen 2013 en 2017 gegroeid.

Interactieve wijkmonitor

Alle gegevens per stadsdeel, per wijk en per thema zijn te vinden op www.wijkmonitoralmere.nl. Deze site is gebouwd door Asjeblaft en I&O Research, in opdracht van Onderzoek en Statistiek Almere. Op deze site kunnen per stadsdeel of wijk de scores op alle onderwerpen van leefbaarheid tot veiligheid en van slachtofferschap tot sociale aspecten worden bekeken. Er zijn kaarten te vinden per thema en wijken kunnen op alle onderwerpen met elkaar vergeleken worden. Ook worden de scores van 2017 afgezet tegen die van 2013. Op deze site is ook een factsheet en een tabellenboek te vinden, alsmede de gehanteerde vragenlijsten.

Dit grote bewonersonderzoek naar de veiligheid en leefbaarheid in de eigen buurt is door I&O Research uitgevoerd in het najaar van 2017 in het kader van de landelijke Veiligheidsmonitor. Om voldoende respondenten per wijk te krijgen is een zeer grote steekproef getrokken: bijna 26.000 mensen van 15 jaar en ouder zijn uitgenodigd om de vragenlijst in te vullen, 8.029 Almeerders hebben dit ook daadwerkelijk gedaan.

De site wijkmonitoralmere.nl is een mooie aanvulling op het palet aan mogelijkheden om de resultaten van de veiligheidsmonitor te ontsluiten. “De combinatie van datavisualisatie-technieken en inhoudelijke expertise op het gebied van leefbaarheid en veiligheid maakt dat I&O Research en Alsjeblaft een mooie site hebben gebouwd”, aldus Trix Janssen beleidsmedewerker veiligheid gemeente Almere.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Frank ten Doeschot

Onderzoeksadviseur

afbeelding

Gerben Huijgen

Algemeen directeur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.