Al 320 Nederlandse gemeenten deelnemer aan Veiligheidsmonitor
Van de 390 Nederlandse gemeenten (per 1-1-2016) hebben er in de loop der jaren 320 deelgenomen aan de(Integrale) Veiligheidsmonitor (VM). En gemiddeld hebben zij sinds 2008 twee tot drie keer deelgenomen met uitschieters naar zelfs 8 keer (elk jaar).
De VM is daarmee hét instrument voor gemeenten om inzicht te krijgen in de veiligheidsbeleving van de bevolking. Door de vaste werkwijze biedt de VM talloze mogelijkheden om diepgaand inzicht te krijgen in de stand van zaken, zoals gemeentelijke trendontwikkeling en benchmarking ten opzichte van de regio en/of vergelijkbare gemeenten. In 2015 waren er 111 deelnemers. Veel deelnemers kiezen er voor om 2- of 4-jaarlijks deel te nemen, afgestemd op het vernieuwen of actualiseren van lokaal veiligheidsbeleid.
Sinds 2012 is de landelijke steekproef van de VM verhoogd naar 65.000 enquêtes. Daarmee zijn voor 70.000+ gemeenten jaarlijks cijfers beschikbaar over veiligheidsbeleving. Zij zijn meegeteld als deelnemer.
Doordat in het kader van de landelijke steekproef ook enquêtes worden afgenomen in de niet-deelnemende gemeenten is er jaarlijks betrouwbare informatie voor heel Nederland en op niveau van veiligheidsregio’s en basisteams (politie).
Ook als u meer wilt weten over de Veiligheidsmonitor neemt u dan vrijblijvend contact met ons op.
Klik hier voor meer informatie over de Veiligheidsmonitor.
De Veiligheidsmonitor (VM) is een jaarlijks bevolkingsonderzoek naar veiligheid, leefbaarheid en slachtofferschap. De VM wordt sinds 2012 jaarlijks uitgevoerd door I&O Research, in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie en in samenwerking met het CBS en Bureau Veiligheidsmonitor. Het onderzoek bestaat uit een landelijke steekproef (n=65.000) en de oversampling door gemeenten. Recent is I&O Research geselecteerd voor de uitvoering voor de periode 2016-2019.
Frank ten Doeschot
Onderzoeksadviseur
Gerben Huijgen
Algemeen directeur