Aboutaleb kan PvdA 11 zetels winst opleveren

Op dit moment gaat de PVV virtueel aan kop met 31 zetels, op enige afstand gevolgd door de VVD (27 zetels). Rekening houdend met statistische nauwkeurigheidsmarges (2 à 3 zetels) is de PVV nu virtueel de grootste partij.
10 juni 2016 | Peter Kanne & Laurens Klein Kranenburg

PVV virtueel de grootste partij, VVD tweede

  • Op dit moment gaat de PVV virtueel aan kop met 31 zetels, op enige afstand gevolgd door de VVD (27 zetels). Rekening houdend met statistische nauwkeurigheidsmarges (2 à 3 zetels) is de PVV nu virtueel de grootste partij.
  • Op afstand volgen de SP (17 zetels), CDA (16), PvdA (16), D66 (12) en GroenLinks (12).

Aboutaleb biedt PvdA groter kiezerspotentieel dan Asscher en Samsom

  • De PvdA – onder leiding van Diederik Samsom – krijgt in de reguliere I&O-peiling 16 zetels. Zou Lodewijk Asscher op dit moment de leider zijn, dan kan dit met circa drie zetels toenemen (een verschil dat nog binnen de nauwkeurigheidsmarges ligt).
  • Als echter Ahmed Aboutaleb lijsttrekker van de PvdA zou worden, zou de PvdA (op dit moment) 27 zetels halen. Aboutaleb heeft dus een duidelijk grotere kiezerspotentie dan Diederik Samsom (16) en Lodewijk Asscher (19). Met Ahmed Aboutaleb zou de PvdA weer de grootste partij ‘op links’ zijn en zich in de top drie, dicht bij de PVV en VVD, kunnen nestelen.
  • Zowel Aboutaleb als Asscher trekken vooral kiezers van GroenLinks, SP en D66.
  • Ahmed Aboutaleb is met een 7,1 de hoogst gewaardeerde politicus, op afstand volgen relatieve nieuwkomers Gert-Jan Segers (ChristenUnie, 6,5) en Jesse Klaver (GroenLinks, 6,2). Aboutaleb wordt beduidend hoger gewaardeerd dan Asscher (6,0) en Samsom (4,7). Zelfs PVV-kiezers zijn met een 5,7 gematigd positief over Aboutaleb. Onder GroenLinks-kiezers is Aboutaleb met een 7,7 bijna net zo populair als Jesse Klaver (8,1).

Dit blijkt uit landelijk representatief onderzoek van I&O Research onder 2.819 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Bij overnemen van deze resultaten altijd de bron I&O Research vermelden.

Onderzoeksverantwoording

Peiling in juni

De vragenlijst kon worden ingevuld tussen vrijdag 3 juni en maandag 6 juni 2016. Aan deze meting namen 2.819 Nederlanders (18+) uit het I&O Research Panel deel.

De onderzoeksresultaten zijn na herweging op geslacht, leeftijd, provincie en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 representatief voor alle Nederlandse inwoners (18+), voor wat betreft deze achtergrondkenmerken. De weging is uitgevoerd conform de richtlijnen van de Gouden Standaard.

I&O Research Panel

Het I&O Research Panel is geworven op basis van aselecte personen- en huishoudensteekproeven op traditionele manier (geen zelfaanmelding). De respondenten hebben geen financiële vergoeding gehad voor hun aanmelding voor het panel. Ook voor deelname aan dit onderzoek kregen respondenten geen vergoeding.

I&O Research
I&O Research is een maatschappelijk betrokken bureau voor beleids- en marktonderzoek. Het is onze missie bij te dragen aan beter onderbouwde keuzes van onze klanten, op basis van onderzoek en advies. Wij werken voor overheids- en non-profitorganisaties. I&O Research is de laatste jaren gegroeid tot het achtste marktonderzoekbureau van Nederland. In de sector ‘overheid & onderwijs’ is I&O Research de nummer 1 (volgens de MarktOnderzoeksAssociatie, MOA). I&O Research heeft vestigingen in Amsterdam en Enschede.

I&O Research is lid van de MarktOnderzoeksAssociatie (MOA), maakt deel uit van de Research Keurmerk Groep en onderschrijft de internationale ICC/ESOMAR gedragscode voor markt- en
sociaalwetenschappelijk onderzoek. I&O Research is ISO 9001 en ISO 20252 gecertificeerd. Het online onderzoekspanel (I&O Research Panel) is ISO 26362 gecertificeerd. Dit is de norm voor online en offline access panels.0

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

afbeelding

Laurens Klein Kranenburg

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.